Nynke

Feenstra

mijn lijfspreuk

Werk

Universiteit Leiden
Phd onderzoeker en beleidsmaker toegankelijkheid

Netwerk

info@nynkefeenstra.com

Reden van voordracht

PhD onderzoeker en zet zich in voor het vergroten van de toegankelijkheid van de maatschappij, in het bijzonder van musea, voor mensen met een beperking.

Het verhaal van

Nynke

Nynke, je staat op de lijst van Leidse Top50 vrouwen omdat jij het verschil hebt gemaakt in je carrière en de maatschappij. Wat maakte voor jou het verschil?
Sinds 2013 zet ik mij in voor het vergroten van de toegankelijkheid van musea voor bezoekers met een beperking. Een moment dat voor mij het verschil heeft gemaakt is een ontmoeting met een jongen tijdens één van mijn eerste opdrachten in 2014. Voor het Van Gogh Museum had ik een workshop georganiseerd voor blinde en slechtziende jongeren. Tijdens de workshop raakte ik in gesprek met de jongen. We stonden samen bij een 3D-print van de Zonnebloemen en hij vertelde opgetogen dat hij nu begreep hoe iets dat in het echt 3D is (een zonnebloem) op een plat schilderij toch driedimensionaal kan worden weergegeven. Dit raakte mij enorm. Door zijn inzicht bekeek ik het werk met andere ogen. Dit maakt voor mij het verschil. De ontmoetingen met mensen, en daarmee met verschillende perspectieven op de wereld.

Heb jij een droom voor de Sleutelstad Leiden?
Dat de stad Leiden een toegankelijk cultureel aanbod heeft. In 2019 heb ik in samenwerking met de gemeente Leiden een workshop over toegankelijkheid georganiseerd voor de Leidse musea. Ik vind het belangrijk dat de musea met elkaar en met de gemeente werken aan een toegankelijk aanbod. Wanneer de toegankelijkheid van de stad niet op orde is, zal de drempel voor mensen met een beperking om een Leids museum te bezoeken nog steeds hoog zijn.

Hoe wil jij bijdragen aan het verbeteren van de positie van vrouwen in Leiden?
“Stel jezelf open voor iedereen die iets van je wil leren, en spreek vrouwen aan van wie jij iets wil leren. Ik heb ontzettend veel geleerd van andere vrouwelijke ondernemers, onderzoekers en museummedewerkers (dank daarvoor), en maak dan ook altijd tijd vrij voor een gesprek wanneer ik word benaderd door iemand die inspiratie haalt uit mijn werk. Als vrouw kan je een rolmodel zijn voor andere vrouwen. Daarom vind ik de Leidse Top 50 een geweldig initiatief. Samen geven we zichtbaarheid aan vrouwen in Leiden, en vanuit die zichtbaarheid kunnen we zichtbaarheid (door)geven aan andere vrouwen in onze eigen netwerken. Leer van elkaar en deel met elkaar.”

Top50 vrouwen Leiden heeft niet als enig doel zichtbaarheid te geven aan vrouwen die het gemaakt hebben. De Top 50 vrouwen hebben zich gecommitteerd om ook andere vrouwen en jonge meiden te helpen. Waarvoor mogen zij jou benaderen?
Voor inhoudelijke vragen over het onderwerp, maar ook over het doen van promotieonderzoek als buitenpromovendus in combinatie met een eigen onderneming.

De pandemie was voor iedereen een moeilijke periode. De situaties waren verschillend, maar het was pittig. Wat is de belangrijkste levensles die jij geleerd hebt? Wat zou je aan de jongere generatie willen doorgeven?
Sta af en toe even stil, kijk trots achterom naar wat je hebt gedaan en reflecteer daarop. Ik heb zelf -en ik denk veel leeftijdsgenoten met mij- de neiging om te veel hooi op mijn vork te nemen. We leven in een enorme prestatiemaatschappij waarin het kan voelen dat je geen pauze kan óf mag nemen, want dan loop je kansen mis. Door de pandemie werd ik gedwongen om even stil te staan. Die pauzeknop had ik zelf niet ingedrukt terwijl ik die wel nodig had. Daardoor had ik de tijd om te reflecteren op mijn werkervaringen en weer opnieuw richting te bepalen. Daardoor zijn er voor mij juist nieuwe kansen ontstaan. En vooral, wees trots op wat je gedaan hebt.

Welke gouden tip heb jij?
Als je het gevoel hebt bij een onderwerp of idee, ‘hier moet ik iets mee’, ga het dan onderzoeken.

Nog een extra boodschap voor 2022?
Blijf dicht bij jezelf en geef invulling aan je werkzaamheden en jezelf als professional op jouw manier. Veel succes.

 

Fotografie (c) Anoesjka Minnaard