Nieuws

Nieuws

De Leidse TOP50 van 2022 is bekend!

LEIDEN – Op internationale vrouwendag is in Leiden een nieuwe TOP50 gepresenteerd van vrouwen die opvallen omdat zij op allerlei manieren het verschil maken in de stad. Uit meer dan 150 aanmeldingen is de nieuwe groep geselecteerd. Zij zijn actief in verschillende sectoren waaronder vrijwilligerswerk, onderwijs, overheid, cultuur en het bedrijfsleven. De lijst is geen ranglijst, maar bedoeld als podium om de vrouwen een gezicht te geven en zo aandacht te genereren voor de organisatie, het initiatief of bedrijf waar ze voor werken. Op die manier kunnen ze nog meer verschil gaan maken.

Kirsten Zitman, ambassadeur van de eerste TOP50, droeg haar taak over aan niet één maar twee nieuwe ambassadeurs. Zitman: ‘Met heel veel genoegen en trots draag ik het stokje over aan twee nieuwe toppers: Debbie Helaha (voorzitter COC Leiden) en Reanne van Kleef (journalist, ondernemer en topsport coördinator). In 2022 en 2023 zullen zij het gezicht zijn van de TOP50 en de oude en nieuwe groep met elkaar verbinden. Ik hoop op weer veel mooie nieuwe contacten, gesprekken en initiatieven.’

Tijdens een feestelijke avond in PLNT werden de 50 nieuwe vrouwen in het zonnetje gezet waarbij de vrouwen uit de eerdere lijst ook aanwezig waren. Deze 100 vrouwen en enkele gasten sloten de avond af met een DJ en een dansfeestje.

TOP50 Leidse vrouwen krijgt vervolg in 2022: inschrijving is geopend

Ambassadeur Kirsten Zitman voelde de energie stromen vandaag in het Singelpark. Daar kwam een deel van de vrouwen van de TOP50 Vrouwen die het verschil maken in Leiden bijeen om te ontmoeten, kennis te maken en plannen te meden voor een nieuwe lijst. “Op onze website kun je met ingang van vandaag vrouwen nomineren”, zegt Zitman. Presentatie van de lijst is 8 maart 2022. “Save the date.”

Volgend jaar komt er dus weer een nieuwe TOP50 met Leidse vrouwen die het verschil maken in Leiden. Nomineren van vrouwen kan via de website LeidseTop50.nl. In de jury die uit alle inzendingen een nieuwe lijst van vijftig topvrouwen gaat samenstellen zitten naast Kirsten Zitman nog een aantal vrouwen uit de de huidige lijst. De jury roept iedereen op een vrouw uit zijn of haar omgeving voor te dragen.

 

Anderhalf jaar geleden werd Zitman in het Leids Volkshuis op Internationale Vrouwendag op het schild gehesen als aanvoerder en ambassadeur van een lijst van vijftig vrouwen, verdeeld over tien categorieën die er in Leiden toe doen. Anderen ondersteunen en vooruit duwen, nieuwe paden banen en podia beklimmen. Geen rangschikking, maar vijftig vrouwen die in de schijnwerpers werden gezet.

De lijst

Liang de Beer & Jenny Bruin zijn initiatiefnemers van de eerste Leidse Top50. Zij hebben een commissie georganiseerd bestaande uit de volgende vrouwen: Fien van Rossum, Marleen Hogendoorn, Carolien Stolte, Hanneke de Winter, Angela van Steijn en Gemma Lago.

Heel Leiden kon vrouwen voordragen voor samenstelling van de lijst. Uit meer dan 200 voordrachten heeft deze commissie 50 vrouwen geselecteerd. 

Wethouder Marleen Damen overhandigde op 8 maart 2020 de lijst aan de eerste Leidse TOP50.

Podcastserie

Dit is Gerry van Bakel, journalist en podcaster. Ze heeft geholpen met interviews en de website van de TOP50 en daar bedanken we haar voor. Als journalist werkt ze voor de Leidse omroep Sleutelstad en maakt ze podcastseries.  
Je kan Gerry benaderen als je een leuk idee hebt voor een reportage voor  Sleutelstad of als je een podcast zou willen (laten) maken. Haar website: www.gerryverhalenbedrijf.nl

Gedicht

Er is een video opgenomen door Reanne van Kleef en Tess van Kooperen van Kleef&Koop www.kleefenkoop.nl en info@kleefenkoop.nl

In de video komen voor:

Sophia Blyden, Clarita Holswilder, J.P. Witteman, Ani Grigorian, Gebke van Gaal, Lara Ummels, Trudy Kwik en Josine Heijnen.

Met de stem van Marianne van Velzen komt het gedicht door deze mensen tot leven.

Podcast

Susannah Hermans, staat ook in de TOP50, maakt een podcast voor gave wijven. Ze heeft meerdere vrouwen uit de top50 geïnterviewd en Marianne van Velzen heeft haar gedicht ingesproken in een van de edities.

De podcast is te vinden via deze link: https://open.spotify.com/show/4mi6FZN6LjKm6LjMKqcOBK?si=zx34QpvzQYCBeEBHSBfjlA

Gedicht

18 mei 2020

De Leidse TOP50 biedt gedicht “De lijm van de stad”, van stadsdichter Marianne van Velzen, aan ondernemers aan om hen een hart onder de riem te steken in deze tijden. BV Leiden voorzitters Ineke Lenssen en Lorenzo van Beek namen het gedicht in ontvangst namens de ondernemers in de stad.

De Leidse TOP50: bestaat uit 50 vrouwen die het afgelopen jaar het verschil maakten in Leiden. Een deel van hen is ook ondernemer en een deel van hen werkt veel met ondernemers. Kirsten Zitman, ambassadeur van de Leidse TOP50 geeft aan dat ze in haar werk veel samenwerkt met ondernemers en ziet hoe lastig ze het nu hebben. “Normaal vragen wij hen om ons te ondersteunen, nu doen we dat via deze weg terug.” Hiske Faber, ook uit de TOP50, heeft Marianne van Velzen gevraagd om een gedicht te schrijven. “Als stadsdichter kan zij als geen ander omschrijven wat er nu (niet) gebeurd in de stad. Ze is tot een prachtig gedicht gekomen.”

Marianne van Velzen: Stadsdichter van Leiden is te bereiken via: http://wisselgeldland.nl/gedichten/  en marianne@wisselland.nl

Posters

Dit zijn de lijsten van de TOP50 in 2020. Je ziet een korte versie en een variant met de reden van voordracht.