Joosje

Bosch

mijn lijfspreuk

Werk

Werk
Functie

Netwerk

joosjemerijn@gmail.com

Reden van voordracht

Joosje is de drijvende kracht achter kunstenaarscollectief ROEM. Samen met haar de mede-ROEMies zorgt ze voor een nieuwe culturele impuls in Leiden.

Het verhaal van

Joosje

Wat betekent de Leidse TOP50 nominatie van dit jaar voor jou?
Ik vond het echt een hele eer. Tot de dag van vandaag heb ik op mijn jas nog steeds het speldje dat ik die middag in het Volkshuis kreeg. Ik kende een aantal vrouwen al wel, vooral in de culturele sector, maar ik heb ook veel nieuwe mensen leren kennen. Het is mooi dat dit initiatief er is, waarbij vrouwen in Leiden een podium krijgen.

Jij staat op de lijst omdat je het verschil hebt gemaakt. Welk moment heeft voor jou verschil gemaakt?
Als kind wist ik al dat ik creatief was en dat ik daar later mijn werk van wilde maken. Op een dag bezocht ik de open dag van de kunstacademie. Het ging niet perse heel goed op de middelbare school, dus mijn ouders zeiden terughoudend: “Heel misschien, als je heel erg goed je best doet op school, dan zou je hier naar toe kunnen”. Een plek en een baan als creatieveling in de maatschappij kan moeilijk zijn, dat gaven ze me onbewust toch mee omdat ze me daar voor wilden behoeden.

Ik wilde het tegendeel bewijzen met passie voor wat ik doe. Zo heb ik ROEM opgericht, een kunstenaarscollectief voor jonge creatieve mensen met een Leids hart. Dit was er in Leiden nog niet, maar er was wel behoefte aan zo’n plek waar gelijkgestemde makers van elkaar kunnen leren. Mijn motto ‘ga niet weg, voeg iets toe’ brengen we daar in praktijk.

Een tijdje daarna – maar wel ruim voor corona – mocht ik namens de cultuursector op het podium bij BplusC het magazine Leiden aan Tafel aan de Leidse cultuur wethouder uitreiken. Mijn ouders zaten in de zaal en ik zag de trots in hun ogen. Ik had het tegendeel bewezen, het kan heel goed als creatieveling in de samenleving! Ik heb hier als persoon veel van geleerd en ben enorm gegroeid als maker. Dat deed ik niet in mijn eentje, maar samen met de ROEMies. Mede dankzij dit leerzame ontwikkelproces ben ik nu aan de slag als creative designer bij een Leids bedrijf.

Naast het verschil dat je al maakt heb je vast een toekomstvisie. Wat is een droom van je voor Leiden?
Mijn droom is om een Leidse kunstopleiding voor jonge creatieve mensen op te zetten: de ROEMacademie. Dat wordt een plek waar mensen met creatieve skills en de wens om te groeien naar toe komen om iets toe te voegen en na verloop van tijd, als ze daar klaar voor zijn, weer gaan. Waar ze van elkaar leren. Door vaardigheden in te brengen in het collectief, maar ook door mensen van buitenaf te vragen om kennis en kunde te komen delen.

De TOP50 is een mede opgezet om vrouwen die actief zijn te supporten. Hoe support jij andere vrouwen in je netwerk?
Het supporten van vrouwen is voor mij heel normaal en zit vaak in kleine handelingen zoals een berichtje sturen. Als bijvoorbeeld een vrouw ergens gepassioneerd over is, dan moedig ik haar daarin aan, kijk ik of ik haar daarin kan helpen, of dat we bijvoorbeeld  samen iets kunnen doen waardoor we beiden groeien.

Daarnaast maak ik ook feministische illustraties, bijvoorbeeld voor internationale vrouwendag, waarmee ik thema’s rondom vrouwen meer bespreekbaar probeer te maken. Daarmee wil ik bijdragen aan het recht voor iedere vrouw om er te zijn en hoop ik dat vrouwen elkaar makkelijker kunnen steunen.

Uit de gesprekken binnen de TOP50 kwam naar voren dat we graag andere vrouwen en meiden willen helpen. Waarom mogen mensen jou benaderen?
Mensen mogen mij altijd benaderen voor te gekke samenwerkingen. Binnen de Leidse cultuur zijn er veel initiatieven, er is veel meer dan ik weet of ken. Ik vind het leuk om steeds die samenwerking te zoeken, om van vele kleine initiatieven één grote te maken. Zoals gezegd is mijn motto ‘ga niet weg, voeg iets toe’, ik wil graag samen groter worden. Door te leren van anderen kan ik zelf groeien, en tevens hoop ik dat ik kan bijdragen om anderen te laten groeien. Laten we met mooie samenwerkingen de stad samen een beetje mooier maken.

Op welke manier maak jij het verschil in Leiden?
Dat hoop ik te doen door met ROEM podium te bieden aan jonge makers. Ik hoop ook dat ik jonge creatieve mensen daarmee een reden geef om in Leiden te blijven. De gezamenlijke liefde voor Leiden brengt ons bijeen onder de vleugels van ROEM. We werken met ROEM graag samen met Leidse ondernemers en bedrijven. Leiden en ROEM gaan hand in hand.

Wat is jouw hoop voor de komende anderhalf jaar met het Leidse TOP50 netwerk?
Ik zou het heel fijn vinden om weer een keer met iedereen in dezelfde ruimte te zijn, zodat we live aan nieuwe samenwerkingen kunnen werken en zo het vrouwelijke netwerk een push kunnen geven. En daarnaast is mijn wens dat iedereen uit ons netwerk in de gaten houdt wat ROEM het komende jaar gaat doen en met de stad wil gaan delen. We hebben mooie plannen in petto.

Wat is je beste netwerk tip?
Mijn beste tip is: kom naar de cultuurborrels! Die zijn niet alleen heel erg gezellig, maar vooral ook de aller kortste manier om mensen uit de creatieve sector te ontmoeten. En een andere goede netwerktip: de meetings van deze Leidse top 50. Daar komen vrouwen uit verschillende sectoren bij elkaar, en daar komen bijzondere dingen uit voort.