Joanne

van der Leun

mijn lijfspreuk

Werk

Universiteit Leiden
Decaan rechtenfaculteit

Netwerk

linkedin.com/joanne-p-van-der-leun-0307b77

instagram.com/joannevanderleun

dean@law.leidenuniv.nl

Reden van voordracht

Decaan van de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden die zich afgelopen jaar heeft ingezet voor een toekomstbestendige faculteit in verbinding met de stad, zo ook voor het gebied rondom het Van der Werfpark om een bruisend Leiden Law Park te realiseren.

Het verhaal van

Joanne

“Leiden is een geweldige stad”, zegt Joanne. “De stad is belangrijk voor de universiteit en de universiteit is een belangrijk deel van de stad. De rechtenfaculteit heeft niet echt een campus maar eigenlijk is de hele stad de campus voor verschillende faculteiten.”

Wat is jouw wens voor Leiden?
“Mijn droom voor Leiden is dat de verbinding tussen de universiteit en de stad nog hechter wordt. De universiteit kan de stad meer naar binnen halen. Ook letterlijk. We hebben burenavonden georganiseerd. Veel buren waren nog nooit in het gebouw geweest. We werken al veel samen maar we kunnen als faculteit ook een grotere bijdrage leveren bij vragen van de stad en haar inwoners. De stad als lab. Zo gaat er in het kader van Leiden kennisstad binnenkort een stadscriminoloog van start. Juist ook als we uit de crisis komen zijn dit soort initiatieven waarin je samenwerkt belangrijk.”

Waar ben je trots op?
Joanne kwam naar Leiden toen ze de kans kreeg om bij de universiteit de studie Criminologie op te zetten. Ze is er trots op dat ze met het opzetten van deze studie het verschil heeft kunnen maken. Ze heeft samen met anderen iets neer kunnen zetten waarmee jonge mensen iets mee krijgen voor de rest van hun leven. “De studie ging van start in 2002. Ik kan dat jaartal altijd goed onthouden want ook mijn dochter werd dat jaar geboren. Anders dan sommigen dachten bleek de studie criminologie geen hype te zijn. De studie staat midden in de samenleving, de studie beweegt mee met de samenleving.”


Voel je je een rolmodel?
Joanne is nu de enige vrouwelijke decaan van de Leidse Universiteit en de eerste voor rechten in Leiden. Ze hoopt dat de aantrekkingskracht van de Leidse faculteit voor vrouwelijke talenten daardoor ook groter is. “Ook doordat we bij vacatures expliciet vragen om vrouwelijke talenten.” Joanne gelooft erin dat gemengde teams de beste resultaten kunnen boeken. “De Nederlandse universiteiten lopen echt nog achter als het gaat om vrouwen aan de top. En dat verandert niet vanzelf. Daar moeten we hard aan werken. ”

Joanne is voorzitter van de Raad van decanen rechtsgeleerdheid. “Bij dit netwerk is ook duidelijk dat de diversiteit een impuls kan gebruiken. Ik merk wel vaker dat er nu ook meer mannen zich sterk maken voor diversiteit, gemengde teams. Als vrouw en als man in een bestuursfunctie kun je het verschil maken, bijvoorbeeld door als mentor andere vrouwen te ondersteunen.”

Waar kunnen vrouwen jou voor benaderen?
“Ik wil graag bijdragen aan het Top 50 netwerk. Vrouwen mogen haar benaderen om samen dingen te organiseren en kennis te delen. In het afgelopen jaar, in coronatijd heeft er helaas weinig kunnen plaatsvinden. Hopelijk kunnen de top 50 vrouwen dat nog inhalen in dit jaar.

Wat heeft dit coronajaar jou gebracht?
“Mijn levensles van het afgelopen jaar: genieten van alles wat dichtbij is. Ik was altijd veel op pad. Nu dat allemaal niet kon, heb ik het dichterbij gezocht. Ik heb meer mensen uit de buurt leren kennen. We zijn samen aan de slag gegaan met het vergroenen van de buurt. Meer levendigheid in de buurt bevalt me prima.”