Jacqueline

Bouts

mijn lijfspreuk

Werk

Xenia Hospice
Directeur

Netwerk

linkedin.com/jacquelinebouts

jacquelinebouts@xeniahospice.nl

Reden van voordracht

Oprichter en directeur van Xenia Hospice, het eerste en enige Nederlandse hospice voor jonge mensen 16-40 jaar.

Het verhaal van

Jacqueline

Je staat op de lijst omdat je het verschil hebt gemaakt. Wat was voor jou een moment dat het verschil maakte en zou je dat willen doorgeven aan anderen?
Ik ben vereerd. Dit is overigens de eerste vrouwenclub waar ik ‘bij’ zit. Ik wil vooral door blijven gaan met aandacht voor Xenia. Het is een lastige tijd met mindere bezetting en verschuivende budgetten in de zorg. Dat laatste wordt betaald, het huis en de exploitatie niet. Dat moet allemaal bij elkaar komen met fundraising.

Naast het verschil dat je al maakt, heb je vast ook een toekomstvisie. Wat is een droom?
Zelf ben ik verpleegkundige en startte ik het hospice voor jongeren omdat ik zag dat er behoefte aan was maar nauwelijks plek. Ik had niet verwacht dat dat zo groot zou worden. Het hield me lang bezig, tot mijn man zei dat ik er gewoon aan moest beginnen. Zo ben ik ondernemer geworden, door mijn hart te volgen en gewoon te beginnen. Ik wist niet dat ik dat in me had.

De Leidse Top 50 vrouwen is mede opgezet om vrouwen die actief zijn te supporten. Hoe support jij andere vrouwen in het netwerk?
Andere vrouwen wil ik enthousiasmeren, helpen met ideeën doorzetten. Vaak hoor je “ik weet niet of ik dat wel kan” en op een of andere manier zie je dat meer in de zorg. Zou dat liggen aan vrouwen? In mijn eigen huis hebben we een zelfsturend team, niet typisch voor de zorg, die in het algemeen best hiërarchisch is. Als je het vertrouwen geeft, zie je mensen groeien. Door dat zelf ook los te laten.

Wat is je beste netwerk tip?
Je hebt zoveel aan je eigen netwerk, dat is een openbaring. De ene kent die, de andere kan Jochem Meijer regelen, daar zit weer een netwerk, die werkt in een ziekenhuis, daar werden deuren geopend – terwijl het eigenlijk niets voor mij is, maar toch vind ik het erg leuk. Je moet er gewoon aan beginnen, zo kun je ook zien dat het leuk is. En een netwerk is zo belangrijk.

Waar mogen mensen jou voor benaderen?

Advies over een zaak beginnen, support, samen doorspreken, waar begin je, waar loop je tegenaan – en dan vooral: later begint nu, dat is altijd de uitspraak. Denk na over later en wacht niet.

Fotografie (c) Josje Deekens