Ineke

van Steensel

mijn lijfspreuk

Werk

Hoogheemraadschap van Rijnland
Hoogheemraad

Netwerk

linkedin.com/inekevansteensel

Reden van voordracht

Het verhaal van

Ineke

Wat was een moment dat voor jou het verschil maakte?
Er zijn een paar momenten die het verschil maakten, bijvoorbeeld bij de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie Regio (GHOR). Daar was mijn doel de geneeskundige hulpverlening goed op de kaart te zetten in de veiligheidsregio. In die mannenwereld van de brandweer moest bijvoorbeeld gesignaleerd worden dat bepaalde dingen belangrijk waren.

Bij het Waterschap ben ik als eerste vrouw bestuurder inzake Digitale Transformatie & Personeelsbeleid. Hierdoor kan ik diversiteit en integratie nu echt vormgeven en aansturen. Rijnland voldoet op dit moment bijna aan de gestelde normen in de Participatiewet. Dat houdt in dat mensen dienen te worden aangenomen met zicht op een langetermijnfunctie. Hier wordt heel gemotiveerd en hard aan gewerkt.

Wat is een droom van je voor Leiden?
Mijn droom is dat iedereen wil werken en die dat kan, kan doen wat hij of zij wil. Daarmee wordt écht een bijdrage geleverd aan het mooie Leiden. Dan gaat het niet alleen om het Singelpark, maar om een zelfbewust Leiden, een Leiden waar iedereen zich goed en gewaardeerd voelt.

De TOP50 is een mede opgezet om vrouwen die actief zijn te ondersteunen. Hoe support jij andere vrouwen in je netwerk?
Met name door hen te stimuleren. Als ik zie dat ze bepaalde vaardigheden hebben, kan ik via een leidinggevende of via P&O signaleren dat een persoon verder kan groeien. Ik stimuleert mensen zelf ook om erover na te denken en aan de gang te gaan. Als je iets wil, dan moet je aan de bak. Kijk naar mensen. Op een gegeven moment zie je waar mensen kwaliteiten hebben. Als ik zie dat iemand doodongelukkig is, dan ga ik met zo iemand praten. Vraag aan de ander: als je hier niet blij mee bent, waarmee dan wel?

Waarom mogen mensen jou benaderen?
In ieder geval voor ondersteuning, tips, tricks en adviezen voor vrouwen die graag iets willen bereiken. Als ze bijvoorbeeld werkervaring zouden willen opdoen. Dan kan altijd worden gekeken of zij aan een plek bij de Waterschappen geholpen kunnen worden.

Wij zoeken altijd mensen die trots zijn op wat zij doen. Kenmerkend voor Rijnland is dat de werknemers gedreven zijn. Als iemand zich bij ons snel thuis wil voelen, dan moet je je inzetten en trots zijn op wat je presteert. Als je trots kunt zijn, of dit kunt leren, dan kan het al niet meer stuk bij de collega’s. Iedereen staat klaar voor vragen en het overdragen en delen van kennis. Je moet ook ergens tegen kunnen, niet meteen piepen. Humor en incasseringsvermogen.

En voor mensen die (nog) geen Nederlands spreken gaan we een project opzetten. Het belangrijkste is kennis van de techniek, met Engels kom je een heel eind. Als iemand helemaal geen Nederlands of Engels spreekt is het lastig.

Wat is je beste netwerk tip?
Wees niet bang, stap overal op af, zorg dat je altijd een onderwerp hebt voorbereid om over te praten. Dat helpt met contact leggen. Wees niet bang om vragen te stellen, dat helpt je verder in je eigen netwerk, of helpt je introduceren.

Wat is de belangrijkste levensles van 2020 voor jou?
Je glas is altijd halfvol, kijk altijd naar je mogelijkheden. Je mag even sip zijn, maar richt je vooral op de dingen die je wel kunt doen. Leer met tegenslagen om te gaan, dan wordt je tegenslag wat minder. Daar leer je ook van.

Wat zou jij tegen jonge mensen/meiden willen zeggen?
Laat je hoofd niet hangen, zet door, houd je doel voor ogen en blijf ernaartoe werken. Blijf niet veel binnen zitten, ga lopen en fietsen. Het geeft je ook een voldaan gevoel. En wat betreft je werkgebied: blijf vragen stellen, houd je oren en ogen open. Krijg een goede en stabiele werkbasis. Laat je niet beperken, kijk in het rond. Daardoor leer je kansen te zien.