Greet

Meesters

mijn lijfspreuk

Werk

Greet Meesters, training, coaching & muziekprojecten
Directeur

Netwerk

linkedin.com/greet-meesters-376a2111/

instagram.com/greettomeet

info@greetmeesters.nl

+31651982276

Reden van voordracht

Een vrouw met hart voor de medemens die zich ingezet heeft voor het Autismecafe in Leiden en een grote rol speelde bij GoNoord!

Het verhaal van

Greet

Jij staat op de lijst omdat je het verschil hebt gemaakt. Wat was een moment die voor jou het verschil maakte en zou je willen doorgeven aan anderen?
Ik ben geïnspireerd door mijn oma. Die heeft altijd een kracht van leiderschap laten zien. Tijdens een training over leiderschap ben ik er achter gekomen dat zij veel veerkracht had. Zij heeft veel meegemaakt in haar leven. Zij heeft mij verteld dat toen zij bij de plattelandsvrouwen ging zij het gevoel kreeg dat ze er weer toe deed.
En het moment dat ik besloot om voor mezelf te starten. En dat ik besloot Meet&Greet te starten; een ontmoetingsplek in mijn buurt in combinatie met mijn eigen werkplek. Ik vind het belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten en leren kennen in de openbare ruimte en daar samen dingen kunnen ondernemen. Het liefst met muziek en andere creatieve ontwikkelingsvormen. Daar heb ik de afgelopen 15 jaar aan gewerkt. Meet&Greet opzetten, Autismecafé’s in Leiden en de rest van Nederland opzetten. Gelegenheid creëren om elkaar te ontmoeten en ruimte maken om met elkaar te spreken over dingen die ertoe doen.

Naast het verschil dat je al maakt heb je vast een toekomstvisie. Wat is een droom van je voor Leiden?
Het is belangrijk dat er verschillende soorten informele netwerken zijn en dat er blijvend aandacht is voor deze netwerken. En daarbij laagdrempelige, betekenisvolle en inspirerende plekken waar verschillende soorten Leidenaren elkaar kunnen ontmoeten.Ik gun het alle Leidenaren dat zij iets betekenisvols kunnen doen in hun eigen stad. Dat geeft richting en zin aan je leven. Daar wil ik graag aan meewerken. Ik benut mijn Leidse ervaring nu in de Odensehuiskamer in Voorschoten. Daar ontwikkel ik een orkest voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en/of beginnende dementie. Ik ontmoet allemaal prachtmensen en ga met hen op zoek naar welke muzikale mogelijkheden we kunnen aanboren en betrek daar ook het muzikale netwerk in Voorschoten bij. Ik wil ruimte maken voor de creatieve vormgeving en ontwikkeling van jong en oud. Dat zou ik ook graag in Leiden realiseren.

De TOP50 is een mede opgezet om vrouwen die actief zijn te supporten. Hoe support jij andere vrouwen in je netwerk?
Nou, ik werk heel veel met vrouwen. 99,9% van mijn klanten is vrouw. Ik geef trainingen in het onderwijs, de kinderopvang en de zorg. En ook aan ouders van zorgintensieve kinderen. Ik coach nu ook een jonge vrouw. Zo probeer ik andere vrouwen ook bewust te supporten. Door met ze te praten, door ze te bevestigen in waar ze goed in zijn en te bemoedigen in het zetten van een volgende stap in hun ontwikkeling.

Uit de gesprekken binnen de TOP50 kwam naar voren dat we graag andere vrouwen en meiden willen helpen. Waarom mogen mensen jou benaderen?
Voor inspiratie. Ik vind het leuk om anderen te inspireren. Ik wil graag helpen om een netwerk te bouwen, daarom werk ik graag mee aan het maken van de interviews van de TOP50. Toen ik het project Go Noord deed had ik ook veel vrouwen op mijn pad. Mijn ervaring is dat zij eerder het initiatief nemen dan mannen om dingen voor hun wijk of straat te organiseren. Ik laat mij ook graag inspireren door anderen en te kijken naar wat we elkaar te bieden hebben.

Wat is je beste netwerktip?
Wees vriendelijk. Benut de kans als die er is als je contact hebt met iemand. Soms moet je over je schroom heen. Ik was vroeger een hartstikke verlegen meisje. Dan durfde ik bijvoorbeeld niet naar een vriendinnetje te bellen. Daar moet je je er overheen zetten en je ook durven laten helpen. Dan kwam mijn moeder naast mij zitten en dan deed ik het wel. Ik laat mijzelf nog steeds supporten door goede vriendinnen en vrienden en professionele coaches. Daarin kun je je blijven ontwikkelen.
Een andere tip is: heel goed weten wat je graag wilt, daarin geloven en erop afgaan. Het is makkelijker als je een duidelijke reden hebt om met iemand in contact te komen. Ik bedacht mij van de week; ik doe eigenlijk heel veel zaken op straat. Dat ontstaat ook spontaan. En ik creëer het ook bewust door bijvoorbeeld een borrel of een evenement te regelen, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Wat is de belangrijkste levensles van 2020 voor jou?
Keep up the spirit! Hou de swing erin. Iedere kleine positieve verandering is er een. Dat bevestigen en zien en dat uitvergroten. Dat heb ik op alle vlakken gezien, met het werk en thuis. En hou vol.
Ik had hier een mooi gesprek met mijn zoon over: en hij zei: dat je weet dat je altijd hoop houdt.
Het is belangrijk om iedere keer weer bekijken: wat is er wel gelukt vandaag? Toen aan het begin van de Coronacrisis veel van mijn werk wegviel en uitgesteld werd, heb ik aantal dingen geregeld en mij voorgenomen waarvan ik wist dat zij zeker door konden gaan. Zo wilde ik iedere dag een leuk persoon spreken en heb ik een cursus autobiografisch schrijven georganiseerd. Dat heeft mij goede gesprekken, een versteviging van mijn netwerk en nieuwe contacten opgeleverd.

Wat betekent/betekende de Leidse TOP50 nominatie van dit jaar voor jou? 
Ik vond het heel erg verrassend. En een beetje spannend, want wie had mij genomineerd? En ik vond het heel erg leuk en eervol.

Op welke manier maak jij het verschil in Leiden?
Doordat ik altijd wel anderen de weg wijs als men mij iets vraagt binnen Leiden en het sociaal publiek domein; bij wie ze moeten zijn binnen de gemeente of in een wijk. Van buurtwerker tot politie.
Ook probeer ik een positieve bijdrage te leveren met bijvoorbeeld Meesters On The Move; daarin laat ik zien hoe je met kleine eenvoudige dingen gezond kan blijven in hoofd, hart en lijf. Ik interview iemand die ik ken die mij kan helpen om nog fitter te blijven of de spirit er in te houden.

Hoe werk je aan het verbeteren van de positie van vrouwen in Leiden?
Door in mijn werk te zorgen dat vrouwen sterk staan en zichzelf blijven ontwikkelen en voor zichzelf opkomen. En dat moet je iedere keer weer opnieuw doen. Ik heb het idee dat het nu weer harder nodig is dan ooit. En in mijn trainingen besteed ik ook aandacht aan de taal. Veel vrouwen hebben de neiging verkleinwoorden te gebruiken als ze iets duidelijk willen maken. En ik kwam onlangs een zorgmanager tegen die met mij over zijn personeel sprak als ‘de meisjes’. Daar kan ik mij rot aan ergeren. Neem je personeel serieus en ondermijn ze niet door zo over vrouwen te spreken. Zorgvuldig taalgebruik heeft invloed op positionering.

Wat hoop je de komende 1,5 jaar nog uit het Leidse TOP50 netwerk te halen en te brengen?
Nou ik heb nu al een leuk aantal inspirerende vrouwen ontmoet en ik zou nog wel meer vrouwen wil ontmoeten. De kwaliteit van het één op één gesprek is verassend en leerzaam. Daarom denk ik dat het waardevol is om nog meer één op één gesprekken te organiseren. Ik zou graag mijn kwaliteiten en vakkennis willen inzetten en zichtbaar maken zoals het afnemen van interviews.

Wat zou jij tegen jonge mensen / meiden willen zeggen?
Wees niet bang om je dromen te willen verwezenlijken. Dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is. Dat weet ik uit eigen ervaring. Ik denk dat het heel goed is om andere te stimuleren over de drempel te stappen. Laat zien wat je kan, wees niet te bescheiden.

Fotografie (c) Janna Bedaux