Gerlinde

Vliegenthart

mijn lijfspreuk

Werk

Werk
Zangeres en schrijfster

Netwerk

gerlindevliegenthart@hotmail.com

Reden van voordracht

Zangeres en schrijfster die in 2019 de diagnose borstkanker kreeg, waarna zij een vlog begon over haar ziekte, met een lach en een traan vergroot ze de bekendheid over de ziekte en geeft zij mensen hoop.

Het verhaal van

Gerlinde

Jij staat op de lijst omdat je het verschil hebt gemaakt. Welk moment maakte voor jou het verschil, en wat zou je daarvan willen doorgeven aan anderen?
Ik heb geleerd dat de dromen die je van jezelf hebt als jongere niet dezelfde hoeven te zijn als later. Als je ouder wordt, dan verander je zelf als mens, en tegelijk verandert de wereld om je heen. Dan kunnen jouw dromen dus ook veranderen, en mag je een ander pad inslaan dan je vroeger had bedacht. Toen ik aan het eind van mijn ziekteproces schoon werd verklaard wilde ik verder met mijn oude leven in de musicalwereld. Maar toen kwam corona en dat gaf mij de rust om werkelijk na te denken: wie ben ik nu en wat wil ik nu. De lockdown bracht ruimte in mijn hoofd om het volgende stuk van mijn leven uit te stippelen, en me in te laten zien wat mijn nieuwe waarden in het leven zijn. Voor mij betekende dat: niet meer in de musical, maar in de zorg. Ik heb me ingeschreven bij mboRijnland, volg nu een opleiding tot doktersassistent en werk daarnaast drie dagen in de week bij een huisartsenpraktijk. En dit voelt helemaal goed. Mijn les was: luister goed naar jezelf en maak de keuze of je doorgaat op je pad of ander pad inslaat.

Wat betekende de Leidse TOP50 nominatie van 2020 voor jou?
Ik vond het bizar dat ik op zo’n absoluut dieptepunt in mijn leven op deze lijst van inspirerende vrouwen terecht kwam. Dat betekende dat ik inspirerende vrouw voor anderen was, terwijl ik me op dat moment absoluut niet zo voelde. Het gaf mij enorme kracht dat ik zo gezien werd.

Naast het verschil dat je al maakt heb je vast een toekomstvisie. Wat is een droom van je voor Leiden?
3 oktober is zo’n beetje het enige moment in het jaar dat alle rangen, standen en muren in Leiden wegvallen. Het lijkt mij heerlijk als die grenzen voor altijd wegvallen, dat mensen van het Rapenburg mengen met de Kooi, dat de vele mensen met een migratieachtergrond mengen met studenten, noem maar op. Het zijn de mensen die de stad maken, niet de stenen en niet de geschiedenis. Ik zou het te gek vinden als die omslag, waar veel tijd voor nodig is, uiteindelijk plaatsvindt.

De TOP50 is een mede opgezet om vrouwen die actief zijn te supporten. Hoe support jij andere vrouwen in je netwerk?
Ik ben lang zzp’er geweest. Als oud-opdrachtgevers me bellen met leuke opdrachten, dan koppel ik ze graag aan andere talentvolle vrouwen in mijn netwerk.
Daarnaast wil ik ook graag een schouder zijn voor vrienden en vriendinnen, een luisterend oor. Ik probeer vaak ‘uit te staan’ wanneer ik naar anderen luister, en daarmee voelen anderen de ruimte om te praten.

Uit de gesprekken binnen de TOP50 kwam naar voren dat we graag andere vrouwen en meiden willen helpen. Waarvoor mogen mensen jou benaderen?
Zoals ik al aangaf, ben ik graag voor iedereen een luisterend oor. En daarnaast ben ik nog steeds zangeres, dus jullie kunnen me nog steeds inhuren voor van alles en nog wat!

Wat is je beste netwerktip?
Ga niet naar alle borrels toe, maar kies de gelegenheden uit waar je werkelijk wil zijn. En ga niet op zoek naar de mensen met wie je wil praten, maar wees ontvankelijk voor spontane ontmoetingen.

Wat is de belangrijkste levensles van 2020 voor jou?
Iedereen zegt het, maar ik weet het: het leven is verdomde kort. En de belangrijkste les dáárvan is: het leven is verrukkelijk, met alles erop en eraan, zelfs corona.

Wat hoop je de komende anderhalf jaar nog uit het Leidse TOP50 netwerk te halen?
Ik hoop van harte op gezellige borrels en face-to-face contacten waardoor we tot echte uitwisseling komen. En daarnaast zet ik me samen met de groep graag in voor meer zichtbaarheid van de kracht van vrouwen in de stad.

Fotografie (c) Renzo Candido