Erna

Kortlang

mijn lijfspreuk

Werk

TeekensKarstens
Notaris en partner

Netwerk

Kortlang@Tk.nl

+31653265794

Reden van voordracht

Erna is notaris en partner bij TeekensKarstens en is gespecialiseerd in familie- en erfrecht. Zij zet zich daarnaast in voor de stad o.a. als voorzitter van het Cultuurfonds. 

Het verhaal van

Erna

Je staat op de lijst omdat je het verschil hebt gemaakt. Wat was voor jou een moment dat het verschil maakte en zou je dat willen doorgeven aan anderen?
Ik was de eerste vrouwelijke voorzitter van de koninklijke Notariële beroepsorganisatie – van oudsher een mannenbolwerk. Naast algemene zaken over het notariaat had ook de man/vrouw verhouding mijn speciale aandacht. Vier procent van de notarissen is vrouw, terwijl er wel veel meer vrouwelijke kandidaat-notarissen zijn. Een quotum van 25% is dus nodig.

In ons land is het nauwelijks mogelijk een baan naast gezin te hebben. Scholen zijn vroeg uit, kinderopvang is lastig. Werk wordt toch gezien als ‘niet goed voor de opvoeding’. Dat zijn niet zulke openlijke mechanismen, dat het juist moeilijker maakt. Interactie en cultuur zijn hardnekkig. In Nederland loopt vrouwelijk ondernemerschap toch achter.

Naast het verschil dat je al maakt, heb je vast ook een toekomstvisie. Wat is een droom?
Een voorbeeld uit het vak: kijk naar familierecht en regel zaken als huwelijk/samenleven en vermogen goed. Nog steeds is een groot percentage van de vrouwen niet economisch zelfstandig. Ook al is is dat een gezamenlijke keuze en ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, het vermogen is toch vooral bij een partner. We moeten daarover bewustzijn creëren en bewaken, want als er toch iets gebeurt in een huwelijk, is de uitgangspositie erg slecht.

Voor Leiden: dat heeft alles in zich om een supermooie toekomst te hebben. Kernwaarden van de stad zijn cultuur, kunst en kennis. Dat is sterk aan het veranderen – Leiden wordt teveel gezien als eiland, niet in de regio. We moeten de banden met Katwijk en Alphen ook aanhalen, om zo een tegenwicht te bieden tegen bijvoorbeeld Den Haag-Rotterdam aan de ene kant, Amsterdam aan de andere. Dat zou een mooi gebied worden waar kennis, cultuur, groen en agricultuur gecombineerd worden. We moeten structureel regionaal gaan denken, en niet zo micro als dat nu gebeurt op het gebied van bereikbaarheid, bebouwing en infrastructuur.

De Leidse Top 50 vrouwen is mede opgezet om vrouwen die actief zijn te supporten. Hoe support jij andere vrouwen in het netwerk?

Madeleine Allbright zei: vrouwen die elkaar niet steunen verdienen een plek in de hel. Ik stimuleer vrouwen om inhoudelijk verder te groeien in het vak, maar ook strategisch hun loopbaan te plannen. Teams moeten evenwichtig zijn – hier ben ik de enige vrouwelijke partner, ook vaak de enige vrouw in de raad van toezicht. Natuurlijk kunnen vrouwen net zoveel als mannen, daar leg ik telkens de nadruk op.

Waar mogen mensen jou voor benaderen?

Voor alles – ook voor coaching buiten mijn vakgebied.