Anita

America-Mantel

mijn lijfspreuk

Werk

Matrix Frame BV
Directeur

Netwerk

linkedin.com//anita-america-mantel

Anita@matrixframe.nl

+31653236318

Reden van voordracht

Anita America is een bekende Leidse ondernemer (onder andere van Matrix Frame en Studio America). Zij is ook zichtbaar in de stad met de Santa Run.

Het verhaal van

Anita

“Ik vind het een hele eer om op die lijst Top50 Leidse vrouwen te staan. Ik denk dat ik erop sta vanwege mijn werk voor de Rotary Santa Run. Ik heb namelijk al meer dan dertig jaar, samen met mijn man, een bedrijf in Leiden en bedrijven in het buitenland. We doen dus veel zaken in het buitenland en dat valt hier in Leiden wellicht niet zo op.

De Santa Run is een jaarlijks wandelevenement van Rotary Nederland dat een paar dagen voor kerst wordt gehouden en waarmee geld wordt opgehaald voor goede doelen. “Ik heb dat niet zelf bedacht, maar wel het initiatief genomen het evenement naar Leiden te halen.” Deelnemers kopen een kerstmannenpak en vormen zo een rood lint door de Leidse binnenstad. Langs de route vinden ze van alles om in kerstsfeer te komen, muziek, versnaperingen en aan het eind van de wandeling wordt dit beloond met een medaille en een foto voor een Matrix lichtbak met levensgrote engelenvleugels. “Dat rood-wit past natuurlijk heel erg goed bij Leiden, dus ik wilde dat graag hier ook doen. In 2018 voor het eerst en in 2019 weer. Helaas kon het in 2020 niet doorgaan, maar hopelijk dit jaar weer wel.”

Wat is het belang van de Top50 vrouwen-lijst?
“Het is een hele diverse lijst van vrouwen, dus ideaal om je netwerk mee uit te breiden. Ik denk dat we allemaal van elkaar kunnen leren. Het is jammer dat door Covid-19 er niet veel van terecht gekomen is, maar ik hoop op nieuwe kansen.”

“Eerlijk gezegd houd ik niet zo van mannenclubs en vrouwenclubs. We zijn allemaal mensen en we moeten met elkaar samenwerken. Daarom ben ik lid geworden van de Rotary Club Leiden. Dat is voor mij een vriendenclub van mannen en vrouwen uit heel verschillende beroepen. Dat spreekt mij meer aan.”

Anita rolde via haar man het drukkersvak binnen. “Dat is echt een mannenwereld. Ik was vaak de enige vrouw. Mijn man André begon een zeefdrukkerij en ik zat ’s avonds de offertes en facturen te tikken. Zo is dat langzaam gegroeid. Andre en ik zijn een goed setje, we leven en werken al meer dan veertig jaar samen.”

De drukkerij hebben André en Anita verkocht aan een voormalige medewerker in 2011, zelf gingen ze zich toeleggen op het maken en leveren van aluminium frames en lichtbakken voor retail- en evenementen wereldwijd.

Wat heeft 2020 jou gebracht en geleerd?
“Het heeft me geleerd dat je niet de hele wereld over hoeft te vliegen, maar dat je wel veel contacten mist. Normaal doe je een drankje, je gaat samen uit eten, je bezoekt het bedrijf, spreekt de medewerkers en dan wordt er toch meer besproken dan een uurtje Zoom of Team.

De Top50 Vrouwen die het verschil maken wil laten zien aan anderen dat vrouwen ook heel veel kunnen bereiken. Heb je zelf een rolmodel gehad?
“Ja, meerdere, allereerst mijn moeder. Als ze nu zou leven zou ze zakenvrouw van het jaar zijn geworden. Zij was heel ondernemend en sociaal. Zij organiseerde tuinfeesten, verkocht schilderijen, maakte poppen en daarmee haalde ze dan geld op voor een pleegkind in Roemenië. Een ander voorbeeld is Mariëtte Barnhoorn, zij was directeur van Uitzendbureau Luba. Zij werd in 2004 zakenvrouw van het jaar. Zij was een op en top zakenvrouw die haar speech uit de losse pols kon geven, zonder papiertjes. Helaas maar 59 jaar geworden. En de derde is Marian Krijgsman. Marian heeft in Katwijk meerdere B&B’s/hotel en ze heeft vorige jaar een Grand Café geopend, erg dapper in deze corona-tijd. Zij is gewoon heel erg goed bezig.”

Stimuleerde jouw moeder je ook om zelf ondernemer te worden?
“Nee, niet echt. Ik denk dat het ondernemerschap in je moet zitten. Het zat duidelijk in mijn moeder en misschien heb ik het wel van haar geërfd. Ik zie het ook terug bij mijn dochter, dus zij heeft het misschien ook weer een stukje van geërfd. Ik zeg altijd: je moet niet luisteren naar mensen die zeggen dat je iets niet zou kunnen. Gewoon lekker je eigen pad blijven volgen. Geloof in jezelf en laat je niet afleiden.”

Wat kom je halen en brengen bij deze Top50-lijst?
Ik vind het contact met mensen uit andere beroepen erg leuk, ik hoor graag hoe anderen dingen aanpakken. Bij mij kunnen mensen aankloppen voor van alles. Ik heb meer dan dertig jaar ervaring in zaken doen wereldwijd. En ik heb altijd alles gedaan wat er maar gedaan moest worden. Marketing, personeel, logistiek denken. Ik had nooit een specifieke taak.”

Heb je nog een wens en een netwerktip?
“Ik vind Leiden een prachtig stad, die alleen maar mooier wordt. En waar mensen van alles kunnen aanpakken. Ik zou jonge vrouwen aanraden om veel te netwerken. Ga naar netwerkborrels – als dat straks weer mag. De BV Leiden organiseert veel. Praat met mensen. Dat vind ik zelf ook het leukste aan mijn werk. Veel op reis, andere mensen ontmoeten in andere landen en andere culturen. Daar leer je het meeste van”