Susannah

Herman

mijn lijfspreuk

Werk

Gemeente Leiden
Raadslid voor D66

Netwerk

instagram.com/@susannaahhh

susannah@susannahherman.nl

Reden van voordracht

Een ware duizendpoot die hokjes overstijgt: van docent tot cateraar, van politica tot creatief brein achter de Gave Wijven podcast.

Het verhaal van

Susannah

Wat betekent/betekende de Leidse TOP50 nominatie van dit jaar voor jou?
Ik vond het een enorme eer, ik had het ook helemaal niet verwacht. Ik was gaan borrelen met een vriendin die in de jury zat, we hebben daar over zitten kletsen over wat een leuk project het was maar niet over mij gehad. Totaal onverwachts kreeg ik twee weken later een bericht van de nominatie. Het is heel bijzonder om genomineerd te worden. Het leukste vond ik dat ik in de categorie ‘overig’ zit. ‘Die doet zo veel we weten niet in welk hokje ze moet’ dat vind ik leuk. Ik doe ook graag veel verschillende dingen.

Jij staat op de lijst omdat je het verschil hebt gemaakt. Wat was een moment dat voor jou het verschil maakte en zou je willen doorgeven aan anderen?
Op een gegeven moment heb ik besloten om minder te werken in mijn vaste baan. Daardoor kreeg ik meer ruimte om andere dingen te doen. Yoga docent, de politiek, een blog. Eerst heb ik een financieel plaatje gemaakt en mezelf de vraag gesteld: moet ik zo veel werken? Word ik daar gelukkig van? Op basis daarvan heb ik een besluit genomen. Financieel is het vervolgens ook goed gekomen. Nu doe ik dingen die ik leuk vind en verdien ik ook prima geld. Wellicht zijn er meer vrouwen opgegroeid met het idee: een baan is een volledige vaste baan. Als je dat loslaat geeft dat veel ruimte. Het was wel een echte stap om te nemen. Een voorbeeld kan zijn: 3/ 4 dagen in loondienst werken in combinatie met andere activiteiten.

Hoe ziet je week er dan uit?
Ik geef 3,5 dag les op school, 1,5 dag is voor de politiek en een paar uur per week voor mijn blog.  Ook ben ik bezig met een boek met als titel: Zijn er nog vragen? Echt een docententitel, vind ik. Het boek geeft antwoorden op vragen die veel aan mij of in het algemeen gesteld worden. Dit boek schrijf ik op eigen initiatief, vooral voor mezelf – al hoop ik natuurlijk wel dat het een bestseller wordt!

Naast het verschil dat je al maakt heb je vast een toekomstvisie. Wat is een droom van je voor Leiden?
Mijn politieke droom voor Leiden is altijd geweest: een cultureel aanbod waar iedereen plezier van heeft. Met veel verschillende onderdelen en een gevarieerd aanbod omdat we veel verschillende mensen hebben. Als er maar voor iedereen wat te doen is. Het liefst ook veel in de openbare ruimte, zoals de beelden in het Singelpark, zodat mensen langs kunst kunnen lopen. Ddat mensen kunnen leren wat ze willen leren en de kans krijgen om zich te ontwikkelen op de manieren waarop zij zich willen ontwikkelen. Ik denk dat er maar heel weinig mensen zijn die zeggen: ‘Het is wel best zo. Ik wil niet meer leren.’ Ik vind het belangrijk dat iedereen altijd nieuwsgierig kan blijven. Daar hoef je niet per se een hele studie voor te doen. Het gaat mij er juist om dat er bijvoorbeeld informatie te vinden is op straat: straatnaambordjes met uitleg van de naam van de straat. Een gedicht op de muur: mooi. Soms een gedicht in een andere taal, en dat daar dan ook bordjes bij staan over wie het heeft geschreven en wie het heeft vertaald of op welke website of in welke boekhandel je meer kan vinden over die taal en achtergrondinformatie over het gedicht. Die nieuwsgierigheid blijven prikkelen; door de stad en door jezelf. Dat is mijn droom voor Leiden.

Op welke manier maak jij het verschil in Leiden?
Middels de podcast en politieke besluiten. Er is niet echt één ding of concept dat ik kan noemen dat er niet was geweest als ik er niet was geweest. Misschien ben ik zelf wel het meest tastbare.

De TOP50 is een mede opgezet om vrouwen die actief zijn te supporten. Hoe support jij andere vrouwen in je netwerk?
Ik denk dat de belangrijkste manier waarop ik vrouwen support in mijn netwerk is dat ik docent ben. Hiermee support ik op dagelijkse basis vrouwen. Meiden stimuleer ik constant om zich te ontwikkelen. Ik voer veel gesprekken met ze over de opleiding die ze gaan kiezen, wat er bij ze past, waar ze zin in hebben. Ik kan nijdig worden als ze geen ambitie hebben. Ik vind het belangrijk ze te stimuleren om na te denken over hun prestaties, hun ambities, de mogelijkheid om te studeren en daarna promoveren, etc. In plaats van over te praten over je trouwjurk kan je ook praten over je promotiepak. Het is een luxe dat we als vrouwen niet meer hoeven te dromen van alleen maar een mooie bruiloft en een geslaagd gezinsleven, er is zoveel meer.

Mijn Gave Wijven Podcast is ook een plek waar vrouwen zichzelf kunnen laten zien. En het Els Borst netwerk is mooi: hier kunnen vrouwen elkaar stimuleren. Daarnaast ben ik binnen D66 Leiden actief om andere vrouwen te stimuleren om cursussen en trainingen te volgen en zich kandidaat te stellen voor politieke functies.

 Wat heeft de nominatie op de TOP50 lijst jou gebracht?
Om te beginnen heb ik veel interessante mensen gesproken. Op de uitreiking zelf en we hebben toen ook gelijk een podcast opgenomen waardoor ik met een paar mensen de diepte in kon gaan. Concreet nog niet zo heel veel in verband met de corona-uitbraak. Ik ben vooral heel nieuwsgierig naar de andere vrouwen.

Op welke manier wil je nog iets voor het netwerk betekenen?
Dat wat het netwerk nodig heeft wil ik wel vormgeven!

Wat hoop je de komende 1,5 jaar nog uit het Leidse TOP50 netwerk te halen?
Contacten met interessante vrouwen. Ik ben benieuwd naar wat de verschillende dames van elkaar kunnen leren. Mooi om te zien en mee te maken.

Wat is je beste netwerk tip?
Geen dingen toezeggen die je niet gaat doen. Op een netwerkborrel is dat heel makkelijk. Zeg alleen maar ja als je ook ja gaat doen. Anders wordt het alsnog moeilijk.

Wat is de belangrijkste levensles van 2020 voor jou?
Dat het soms geen zin heeft om alles tot in de details te hebben gepland, omdat er ook weleens totaal onverwachts iets tussen kan komen waardoor al je plannen op de helling gaan. Flexibiliteit is een belangrijke karaktereigenschap.

Wat zou jij tegen jonge mensen / meiden willen zeggen?
Dat ze niet bang moeten zijn om ambitie te hebben. En dat ze ook niet bang moeten zijn om die ambitie te laten zien. En dat ze zo veel mogelijk kansen moeten pakken om dingen te leren!

Uit de gesprekken binnen de TOP50 kwam naar voren dat we graag andere vrouwen en meiden willen helpen. Waarom mogen mensen jou benaderen?
Als er vrouwen zijn die twijfelen of ze politiek actief willen worden. Mijn overkoepelende doel in het leven is een leuk en betekenisvol leven te hebben. Als er vrouwen zijn die dat ook willen en daar over willen sparren kunnen ze mij benaderen. Of als iemand hulp nodig heeft bij plannen of activiteiten invullen, daar ben ik heel goed in omdat ik veel dingen naast elkaar doe. Als iemand een voorstel heeft voor een vrouw voor de gave wijven podcast. Als iemand samen naar het museum wil, ook leuk. Of misschien is er wel iemand die heel graag iets wil vertellen, ervaringen wil delen, of een gekke kijken ergens op heeft. Dat hoor ik graag.