Lara

Ummels

mijn lijfspreuk

Werk

Leiden Kennisstad
Kennismakelaar

Netwerk

linkedin.com/lara-ummels-68aa772b/

instagram.com/leidenkennisstad

l.ummels@leiden.nl

Reden van voordracht

Als Kennismakelaar zet zij lokaal, nationaal én internationaal Leiden als Kennisstad op de kaart.

Het verhaal van

Lara

Wat betekent/betekende de Leidse TOP50 nominatie van dit jaar voor jou?
Het is een hele eer. Ik was ook wel verbaasd. Er zo zijn zo veel mensen van wie de naam opkomt, dat ik niet had bedacht dat men aan mij zou kunnen denken. Ik hou er ook niet zo van op de voorgrond te treden. Ik ben graag het oliemannetje achter de schermen. Het is heel leuk om iets voor anderen te kunnen betekenen, voor Leiden als kennisstad, en het is fijn dat dat nu extra kan. Het doet mij goed dat het werk dat ik met zoveel liefde doe, gezien wordt.

Jij staat op de lijst omdat je het verschil hebt gemaakt. Wat was een moment die voor jou het verschil maakte en zou je willen doorgeven aan anderen?
De keuze om naar Leiden te gaan na mijn middelbare school. Ik ben geboren en getogen in Zuid-Limburg, en alles wat boven de rivieren was is anders! Ik was toen 17, voor het eerst op mezelf, alles zelf ontdekken. Ook de universiteit en studeren was nieuw, had ik niet van huis uit mee gekregen, dus daar moest ik alles in ontdekken. De lessen die je in zo’n periode leert zijn voor je ontwikkeling heel belangrijk.

Naast het verschil dat je al maakt heb je vast een toekomstvisie. Wat is een droom van je voor Leiden?
Wat ik heel mooi zou vinden, is dat iedere Leidenaar aan den lijve mag ervaren dat Leiden écht een kennisstad is en daar supertrots op is. Hiervoor is de verbinding met elkaar en de stad cruciaal. Aan de ene kant wonen er in Leiden bovengemiddeld veel hoogopgeleide wetenschappers, artsen en docenten. Aan de andere kant is er ook een groep Leidenaren die daar verder van af staat of zich daar nog niet direct in herkent, en zijn er ook maatschappelijke instellingen, organisaties en bedrijven die zich willen laven aan de innovatieve kracht van de stad en daar ook op terug willen geven. Het is zó gaaf de kruisbestuiving tussen deze groepen te zien en de cohesie in de stad verder aan te jagen. Wat een kennis ligt er eigenlijk voor het oprapen in Leiden!

De TOP50 is een mede opgezet om vrouwen die actief zijn te supporten. Hoe support jij andere vrouwen in je netwerk?
Binnen Leiden als kennisstad ontstaan steeds weer nieuwe podia. Ik let erop dat talentvolle vrouwen op die podia niet ontbreken. Daarnaast probeer ik vrouwelijke collega’s (nog meer) te stimuleren op hun carrièrepad. Eerder deed ik dat vanuit een leidinggevende rol middels coachinggesprekken: hoe wil jij verder groeien en hoe kan ik jou helpen daar stappen in te zetten? Als ik bijvoorbeeld een mooie vacature zie voor een jonge vrouwelijke collega dan bespreek ik dat: is dat niet iets voor jou? Je kunt veel meer dan je denkt. En dat probeer ik vooral tussen de oren te krijgen. Bij jonge meiden geef ik altijd aan: niets is te gek! Waarom word jij niet de volgende minister-president? Ik wil niet dat ze denken ‘dat kan dus niet’.

Uit de gesprekken binnen de TOP50 kwam naar voren dat we graag andere vrouwen en meiden willen helpen. Waarom mogen mensen jou benaderen?
Eigenlijk voor van alles, ik wil altijd meedenken en meehelpen. Ik vind het erg leuk om onverwachte verbindingen te maken en mensen te koppelen aan anderen. Dat is ook mijn kracht. Ik heb een groot kennisnetwerk. Maar men kan ook bij mij terecht voor een luisterend oor of een vraagstuk waar je mee zit.

Wat heeft de nominatie op de TOP50 lijst jou gebracht?
Een mooi nieuw netwerk. En daarmee een lagere drempel naar verschillende mensen in dat netwerk, ook op interessante andere vlakken en in andere hoeken dan mijn eigen netwerk vanuit Leiden Kennisstad. Heel praktisch, heel verfrissend en heel fijn.

Op welke manier wil je nog iets voor het netwerk betekenen?
Als iemand een nog pril of vaag idee heeft ‘als ik ooit eens ‘’ .. bel me. Ik vind het leuk om mee te denken in wat we kunnen doen om het te realiseren. Het helpt om de juiste mensen om je heen te verzamelen: het hart en de energie op de goeie plek en een positieve insteek! ‘Ja’ kan je altijd proberen.

Wat is je beste netwerk tip?
Je mond houden. Luisteren, luisteren en kijken. Open en nieuwsgierig zijn naar iemand. Als je echt wil weten wat een ander kan bewegen om vooruit te komen moet je vooral open luisteren en onderzoekend zijn opgesteld naar de persoon voor je. Niet gelijk een oordeel hebben of je eigen verhaal gaan doen. Echt ‘schoon’ luisteren en daarop vervolgens acteren.

Wat is de belangrijkste levensles van 2020 voor jou?
Hoe belangrijk je gezondheid is, hoe mooi de natuur is en hoe prachtig het is om buiten te zijn. En de bevestiging dat je in échte verbinding met mensen gewoon ver kunt komen. Dat is nu vijf keer lastiger dan wanneer het live is. Daar waar de deuren open staan gebeurt het meest. Je hebt ontmoeting nodig om verder te komen. En echt onmisbaar zijn de echte ontmoetingen. Gelukkig staan deze weer voor de deur!

Fotografie (c) Hielco Kuipers