Josine

Heijnen

mijn lijfspreuk

Werk

Gemeente Leiden
Gemeenteraadslid voor het CDA

Netwerk

j.heijnen@gemeenteraadleiden.nl

Reden van voordracht

Josine is raadslid voor het CDA in Leiden die de belangen van ondernemers en studenten uitstekend weet te vertegenwoordigen in de lokale politiek.

 

Het verhaal van

Josine

Wat betekent/betekende de Leidse TOP50 nominatie van dit jaar voor jou?
Het is sowieso heel leuk en een hele eer. Ik keek er naar uit dat je met elkaar 49 maatjes hebt om zaken aan te pakken waar je voor staat. Helaas is dat nu juist nog niet gelukt. Een deel kende ik al, een deel nog niet. Wat ik leuk vind aan de lijst is dat je met mensen uit verschillende sectoren bij elkaar komt waar je normaal misschien zo snel mee in contact komt.

Jij staat op de lijst omdat je het verschil hebt gemaakt. Wat was een moment die voor jou het verschil maakte en zou je willen doorgeven aan anderen?
Josine staat op de lijst omdat ze met de belangen van studenten en ondernemers het verschil maakt. Ik geef bijvoorbeeld bij de gemeente aan dat een straat niet dicht kan in bepaalde periodes van het jaar omdat dat voor ondernemers cruciale weken zijn. Ondernemers komen ook naar mij toe om dit soort zaken te melden; ze bellen mij omdat ik het MKB vertegenwoordig. Op die manier maak ik graag het verschil.

Naast het verschil dat je al maakt heb je vast een toekomstvisie. Wat is een droom van je voor Leiden?
Mijn utopische toekomstvisie is om meer mensen bij de lokale politiek te betrekken. Ik vind het jammer dat middenstanders, advocaten kantoren, etc. er minder in zitten en dat wil ik graag juist weer omgooien. Hier mogen mensen mij voor benaderen. Met haar Hotel in Katwijk nemen ze graag mensen aan die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ook mensen uit Leiden kunnen hier terecht. Ze ziet graag dat mensen mee kunnen doen. Mensen kunnen mij ook benaderen voor zaken uit het bedrijfsleven. De werelden van bedrijven en het sociale domein werken wel heel anders. Mensen hebben andere ideeën. Bijvoorbeeld ook bij de  portefeuille bouwzaken. Er is een kloof tussen de praktijk en de politiek en de beeldvorming van mensen. Het is belangrijk dat mensen bewust zijn van wat ze stemmen. Dat gun ik hen.

De TOP50 is een mede opgezet om vrouwen die actief zijn te supporten. Hoe support jij andere vrouwen in je netwerk?
Ik wijs mensen altijd op vacatures als ik denk dat ze er geschikt voor zijn. Ik heb mij ook voorgenomen om mij hier trouw aan te houden. En ik zeg altijd ja: wil iemand praten over een profielwerkstuk, of ik ergens over wil meedenken of wil reageren op een enquête over politiek? Ik zeg altijd ja. Ik neem echt de tijd om in andere te investeren of hen te helpen.

Uit de gesprekken binnen de TOP50 kwam naar voren dat we graag andere vrouwen en meiden willen helpen. Waarom mogen mensen jou benaderen?
Bij iedereen op de lijst kan ik wel iets bedenken om bedrijven te supporten. Er zijn veel onderlinge lijnen en mogelijkheden om iets voor anderen te bedenken. We kunnen altijd iets leuks opzetten. Mensen zijn altijd welkom om mij te benaderen en een kop koffie te drinken. Mensen kunnen mij hun plannen voorleggen, startup vragen stellen of advies nodig hebben.

Wat heeft de nominatie op de TOP50 lijst jou gebracht?
Veel leuke nieuwe plannen die we volgend jaar kunnen uitvoeren! Wat in het vat zit verzuurt niet!

Wat is je beste netwerk tip?
Ik heb een hekel aan ‘netwerken’, het klinkt zo berekenend. Mijn beste tip is: doe iets, en doe wat je leuk vindt. Dan kom je vanzelf heel veel mensen tegen. Als je enthousiast bent en het leuk vindt wat je doet, komen de mensen op je af.Wees niet bang om iemand aan te spreken of via via in contact met iemand te komen. Gewoon doen. Het werkt altijd wel. Maak het ook persoonlijk en wees oprecht geïnteresseerd. Stuur geen algemeen bericht, stel juist een persoonlijke en gerichte vraag aan de persoon waar je mee in contact wil komen.

Wat is de belangrijkste levensles van 2020 voor jou?
Voor nu is dat: we mogen even niet altijd positief zijn, we mogen af en toe ook gewoon balen. Vaak wordt gezegd: denk in omdenken. Maar soms kan het super rot zijn. En dan moet je je lekker een keer laten gaan. Met ons horeca bedrijf vangen we namelijk in corona tijd de ergste klappen op, nog steeds. Je kan ergens ook wel eens flink van balen. De les hierbij is; blijf toch altijd je eigen bijdrage leveren aan het algemeen nu. Het gaat niet altijd om je eigen bedrijf, het gaat ook om het algemeen belang. We hebben ook wat mensen in het hotel die dakloos dreigde te raken, die hebben we opgevangen. Dat kunnen we nu  doen. Heb ook respect voor mensen die het lastig hebben, wees nieuwsgierig naar elkaar, probeer de andere eerst te begrijpen en eerst te verkennen wat iemand zijn beweegredenen zijn.

Wat zou jij tegen jonge mensen / meiden willen zeggen?
Doe wat je leuk vindt! Niet al te veel na denken over ‘later’. Je komt op allerlei gekke plekken terecht, laat je ook meevoeren. Het is niet erg om van het een in het andere te vallen. Dat is the story of my life. Het is niet erg om niet de hele tijd super gefocust te zijn op een ding. Dan komen er namelijk vanaf de zijkant ook zaken jouw kant op. Je hoeft nog niet te weten waar je over vijf jaar staat.

 Wat hoop jij de komende 1,5 jaar naar het Leidse TOP50 netwerk te brengen
Dat we toch nog de leuke en belangrijke events kunnen organiseren. Dat we het enthousiast kunnen voortzetten zoals we al bedacht hadden. Ik heb een hotel en GIN, daar komt altijd wel iets leuks uit! Misschien wel een Top 50 vrouwen weekend in het hotel! Met mooie sprekers en een strandwandeling.

Ik hoop dat mensen zich geïnspireerd voelen. De lijst is een stimulans voor mensen die er op staan en hiermee hopelijk ook voor andere meiden en vrouwen. Het dwars dimensionale is echt de toevoeging van deze lijst als aanvulling op alle lijsten die er al zijn. Laten we dat ook benutten.