Joke

Busschots

Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen

Werk

Economie071
Senior communicatie-adviseur

Netwerk

linkedin.com/jokebusschots

j.busschots@economie071.nl

+31652757986

Reden van voordracht

Achter de schermen brengt ze bedrijven, (jonge) ondernemers, gemeenten en onderwijs bij elkaar en levert zo een positieve bijdrage aan de Leidse (regio) economie via haar werk bij Economie071.

Het verhaal van

Joke

Wat vond je er van dat je op die lijst staat?
“Ik was super verbaasd. Zoiets verwacht je niet. Ik ben iemand die altijd meer op de achtergrond blijft. Als je dan ineens op zo’n lijst staat is dat best een verrassing!. Een gedeelte van de vrouwen ken ik al. Ik zie dit als een mooie kans om de anderen ook te leren kennen. Het is leuk dat deze groep is ontstaan. We kunnen onszelf nu meer zichtbaar en benaderbaar maken. In mijn werk kan dat ook van pas komen.”

Je werkt voor Leidse regio. Wat houdt dat werk in?
“Ik werk als communicatie-adviseur bij Economie071, een economisch samenwerkingsverband van gemeenten, onderwijsinstellingen en ondernemersverenigingen in de Leidse regio. Wij voeren projecten uit die de regionale economie versterken. Die projecten zijn heel divers. Van een strategie voor de retail en bedrijventerreinen tot projecten rondom digitalisering, Human Capital en jong ondernemerschap. Mijn taak is om over de communicatiestrategie te adviseren en iedereen die van deze plannen moet weten, ervan op de hoogte te brengen. Niet alleen adviseren, maar ook doen. Ik ben daarbij een verbinder, iemand die mensen en zaken aan elkaar knoopt. Ik vind het leuk om daarbij beweging op gang te brengen daar waar het niet als vanzelf loopt.”

Worden vrouwen te weinig gehoord en gezien?
“Dat is per situatie verschillend. In mijn vakgebied werken bijvoorbeeld veel vrouwen. Mijn ervaring is dat ik mijn werk goed kan doen en daarin ook gehoord en gezien wordt, wat overigens ook geldt voor mijn mannelijke collega’s. Er zijn echter natuurlijk ook vakgebieden waar die gelijkheid veel minder is. Toch zie ik persoonlijk wel een positieve ontwikkeling. Er is veel aandacht voor inclusiviteit en diversiteit en dat gaat verder dan alleen een man-vrouw discussie. Door dit onder de aandacht te brengen komen we steeds meer bij een beter evenwicht van gelijke kansen. Dat is mooi om te zien.”

Geef je andere vrouwen in je omgeving ook steun?
“Sinds kort ben ik bestuurslid van Stichting Mixclubs. Deze stichting bevordert burgerschap en vermindert kansenongelijkheid bij kinderen via een ondernemerschapsprogramma. Hier doen kinderen aan mee die vaak goede voorbeelden in hun omgeving missen, waardoor ze bepaalde vaardigheden minder ontwikkelen, Denk hierbij aan sociale vaardigheden, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, samenwerken en oplossingsgericht denken. Dat zijn nu juist vaardigheden die nodig zijn om nu en later aansluiting te kunnen vinden in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Het geeft mij veel energie om bij te dragen aan een goede start van deze kinderen: jongens én meisjes. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen!”

Wat zou jij willen en kunnen doen voor vrouwen in Leiden en in dit netwerk?
“Daar heb ik al met een aantal vrouwen die ook op de lijst staan over gesproken. We willen graag een community starten om sneller, makkelijker en vaker met elkaar in contact te komen. Deze website is een goed startpunt. Daarnaast vind ik het een goed idee om hier jonge vrouwen bij te betrekken en te koppelen aan de lijst. Vrouwen die nog aan het begin staan van hun loopbaan en veel ideeën hebben. Het lijkt me mooi als we oud en jong kunnen verbinden.”

Wat is jouw wens voor Leiden?
“Je kunt in Leiden op veel manieren je talenten ontwikkelen en ik hoop dat vrouwen en meisjes daar volop aan meedoen. Ik zou iedereen het advies willen geven: denk na over wat je talenten en sterke punten zijn en ga daarmee aan de slag. Zoek daarbij een netwerk dat jou verder helpt en waar jij ook weer anderen kunt helpen. Zie kansen en probeer deze te benutten!”

Waar kunnen mensen voor aankloppen bij jou?
“Ik heb een groot netwerk in allerlei sectoren en ben goed op de hoogte van wat er in de regio speelt op economisch gebied. Ik kan mensen daardoor gemakkelijk met elkaar in contact brengen en dat doe ik ook graag.”

Fotograaf: Mike van Bemmelen