Ida

Haisma

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Werk

Stichting Bio Science Park
Directeur

Netwerk

linkedin.com//ida-haisma-64025031

ihaisma@lbsp.nl

Reden van voordracht

Directeur van Leiden Bio Science Park, geeft leiding aan de transformatie van het Leiden Bio Science Park van science park tot innovatiedistrict.

Het verhaal van

Ida

Wat was een moment dat voor jou het verschil maakte en zou je willen doorgeven aan anderen?
Ik zou aan anderen willen doorgeven dat je altijd voor je dromen moet gaan. Wat een logische functie lijkt, hoeft niet eentje te zijn waar je gelukkig van wordt. Zoek werk waar je zingeving, inspiratie en energie van krijgt en waar je competenties tot uitdrukking komen. Kijk wat echt belangrijk voor je is en waar je echt gelukkig van wordt.

Wat is een droom van je voor Leiden?
Voor mij is de droom gerelateerd aan het Leiden Bio Science Park. Ik droom ervan het te transformeren naar een innovatiedistrict, waar het dynamisch is en veel verschillende functies bij elkaar komen. Daar zet ik me constant voor in.

De TOP50 is mede opgezet om vrouwen die actief zijn te supporten. Hoe support jij andere vrouwen in je netwerk?
Ons team bestaat voor 80% uit vrouwen, die stimuleer ik enorm. Een paar mannen in een team zijn wel fijn voor de balans. Ik word in verbinding gebracht met andere vrouwen, zoals op LinkedIn. Die help ik actief naar een volgende stap. Daar coach ik ze in. Ik begeleid ook andere vrouwen tijdens strandwandelingen, tijdens die wandelingen begeleiden ze mij ook. Daar ben ik heel actief in.

Er is ook een groep vrouwen in Bio Science, Top X. Daar help ik bij het organiseren van verschillende evenementen over diversiteit en het zetten van een volgende stap. Dat is voor allerlei soorten functies. Diversiteit wordt door Top X benaderd doordat er vanuit de HR kant aandacht voor wordt gevraagd. Als je weet dat er een vacature vrijkomt, attenderen wij mensen erop.

Uit de gesprekken binnen de TOP50 kwam naar voren dat we graag andere vrouwen en meiden willen helpen. Waarom mogen mensen jou benaderen?
Ze kunnen mij altijd benaderen als het gaat om advies over do’s en don’ts, stage en loopbaan of zelfs toegang tot mijn netwerk. Ik beveel iedereen aan om mij op LinkedIn op te zoeken en toe te voegen. Hoe meer het netwerk hier gebruik van kan maken, hoe beter. Als het specifiek gaat om het Leiden Bio Science Park hebben we verschillende specifieke communities waar iets onder aandacht kan worden gebracht.

Wat is je beste netwerk tip?
In deze corona-tijden is het een totaal ander verhaal. Ik vind LinkedIn heel belangrijk, daar kun je mensen snel vinden om je netwerk uit te breiden. Voor de persoonlijke verbinding is het belangrijk om aan te sluiten bij de Life Sciences Cafés. Kijk ook of dat soort mogelijkheden bestaan op jouw gebied. Podium creëren voor jezelf tijdens interactiemomenten zijn erg belangrijk. Geef ook binnen jouw huidige netwerk aan dat je je netwerk wilt uitbreiden. Dat zet anderen voor je aan het denken. Gerichte vragen zijn heel nuttig om meer contacten te krijgen.

Wat is de belangrijkste levensles van 2020 voor jou?
Dat het heel belangrijk is om in je sociale contacten te blijven investeren. Dan maar Facetimen, dan maar een strandwandeling. Soms wordt dat verwaarloosd, maar er zijn genoeg alternatieven om verbinding met elkaar te behouden. Ik organiseer ieder weekend nu een strandwandeling in Scheveningen met vriendinnen. Met elkaar kletsen onder een kop koffie knap je helemaal van op.

Wat zou jij tegen jonge vrouwen en meiden willen zeggen?
“Go for it!”