Godelieve

Bun

mijn lijfspreuk

Werk

Leidse instrumentenmakers School
Directeur

Netwerk

linkedin.com/godelieve-bun

bun@lis.nl

Reden van voordracht

 

Directeur van de Leidse instrumentenmakers School die zich met hart en ziel inzet voor haar leerlingen en vele verbindingen weet te maken met het bedrijfsleven op het Bio Science Park.

Het verhaal van

Godelieve

Wat vind je ervan dat je op deze lijst staat?
Ik wist niet dat ik genomineerd was, maar ik denk dat dit gebeurde omdat ik veelvuldig op zoek men naar de verbinding met de verschillende instellingen en bedrijven binnen en buiten Leiden. De LiS is een specialistische vakschool voor techniekonderwijs. Instrumentmakers doen zeer relevant werk voor de wetenschap en de hightech-industrie. We werken binnen Leiden o.a. samen met de Universiteit, het LUMC, Naturalis, SRON en veel bedrijven.
Daarnaast zet ik me in om het vakmanschap op de kaart te zetten. Zoals via de podcast ‘De rol van vakmanschap’. Binnen Leiden is de focus doorgaans erg op het WO en HBO gericht. MBO-ers zijn minstens zo belangrijk en het instrumentmakersvak is niet alleen interessant voor jongens, maar zeker ook voor meisjes. Dat deze aandacht zijn vruchten afwerpt is te zien aan het toenemende aantal meisjes dat start bij onze opleidingen.

Waar droom je van voor Leiden?
Alle jongeren in Leiden kennis laten maken met techniek, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken om wel of niet voor een technisch vak te kiezen. Dit biedt een goede toekomstmogelijkheid. Daarbij is het ook belangrijk dat ouders geïnformeerd zijn, zodat zij een bèta-richting een optie vinden voor hun kinderen. In de techniek zijn heel veel mensen nodig, onder andere om ontwikkelingen als de energietransitie voor elkaar te krijgen.

Hoe ondersteun jij andere vrouwen in jouw netwerk?
Ik voer regelmatig gesprekken in het kader van studiekeuzen en breng ik anderen in contact met mijn
netwerk. Daarnaast ben ik een “rolmodel” voor de VHTO (www.vhto.nl). De VHTO heeft als doel om meer meisjes en vrouwen kennis te laten maken met ict en techniek.

Waarvoor mogen andere vrouwen, meisjes, mensen je benaderen?
Voor vragen over het vak, werken in de techniek en technisch onderwijs. Om een link te leggen naar het bedrijfsleven.

Op welke manier wil je nog iets voor het netwerk betekenen?
Inmiddels ben ik gestopt als directeur-bestuurder van de LiS en werk ik niet meer in Leiden. Voor voorgenoemde punten mag men mij nog steeds benaderen. Heel praktisch iets organiseren zit er niet in.

Wat is je beste netwerktip?
Toon nieuwsgierigheid naar anderen. Dat werkt.

Wat is de belangrijkste levensles van 2020 voor jou?
Hoe mooi het is dat iedereen allerlei zaken oppakt in de meest bijzondere situaties. Je leert mensen op een heel andere manier kennen.

Wat zou jij tegen jonge mensen/ meiden willen zeggen?
Blijf openstaan voor anderen en nieuwe gebieden. Blijf ontdekken en volg je hart.

Wat betekende de nominatie Leidse Top 50 voor jou?
Het was een onverwachte verrassing. Het was leuk om vanuit een erkenning te krijgen voor mijn werk en het is een opening naar een netwerk in Leiden met een groep interessante vrouwen.

Op welke manier maak jij het verschil in Leiden?
De LiS is de enige vakschool op haar gebied in Nederland. Ons werkgebied strekt zich uit over het hele land maar ook in Europa. Het is zeer specialistisch vakonderwijs en dat draag ik graag uit. Daarbij geef ik extra aandacht aan meisjes (en hun ouders), omdat ik overtuigd ben dan dit vak zeer geschikt is voor vrouwen die graag met hun handen mooie dingen maken.

Wat hoop je de komende 1,5 jaar uit het Top 50 netwerk te halen en te brengen?
Hoewel ik Leiden ga verlaten denk ik, verwacht ik hier interessante contacten aan over te houden en wellicht het TOP50 netwerk naar buiten toe te versterken.